Dodatek gliceryny chroni glukozydy naparstnicy od szybszego rozkladu
Dodatek gliceryny chroni glukozydy naparstnicy od szybszego rozkładu. Do naparu przechodzą nie wszystkie składniki działające, wskutek czego działa on słabiej niż proszki. Prócz tego, napar ma bardzo przykry smak, łatwo się rozkłada, zwłaszcza, jeżeli nie dodano do niego gliceryny, i dość silnie drażni żołądek zawartymi w nim saponinami. Najwięcej składników działających zawiera napar, toteż jego działanie jest silniejsze. Ze względu jednak na jego działanie uboczne, zastępuję go proszkami miareczkowanymi lub gotowymi, fabrycznie sporządzonymi przetworami naparstnicy. Ponieważ skład chemiczny surowców roślinnych wysuszonych bardzo się różni od składu chemicznego tychże roślin w stanie świeżym, opracowano metodę utrwalania składu chemicznego roślin świeżych przez zniszczenie zaczynów w żywej komórce, przez co utrzymuje się działanie rośliny przez dłuższy czas. Najczęściej osiąga się to przez krótkotrwałe działanie na świ eżą roślinę pary alkoholu etylowego. Przetwory te nazwano intraeta. lntractum digitalis podaje się po 20 kropli 3 razy dziennie lub w postaci roztworu, obliczając tak, by każda łyżka stołowa zawierała 0,5 intraktu, czyli odpowiadała 0,1 miareczkowanych liści (Rp. Intracti digitalis 6,0. Sirupi corticis auratiorum 20,0. Aquae destillatae ad 180,0. M. D. S. Po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie po jedzeniu). [więcej w: wzorcowanie przyrządów pomiarowych, kursy fizjoterapia, bezdechy nocne leczenie ]
[podobne: aksamitna przychodnia, bulgotanie w brzuchu przyczyny, alkoholowe stłuszczenie wątroby ]
January 17th, 2019 at 11:34 pm
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: gabinety stomatologiczne[...]
January 19th, 2019 at 11:33 pm
lekarze nie chcą dawać skierowania na badania i do specjalistów
January 21st, 2019 at 2:33 pm
[..] Odniesienie w tekscie do diabetolog[...]
January 23rd, 2019 at 8:51 pm
Sama chodziłam z czymś takim